Kalbant apie šampaną, visuomet reikėtų pradėti nuo to, kas tai iš tikrųjų yra. Labai daug žmonių šiomis dienomis vadovaujasi neteisinga informacija, todėl negalima pamiršti, kad sampanas yra putojantis vynas. Todėl be vyno, nebūtų ir šampano. „Champagne“ yra šiaurinis Prancūzijos regionas. Tai yra vieta, kurioje gaminamas mums visiems žinomas šampanas. Tiesa sakant, tik tuo atveju, jei šampanas yra pagamintas minėtame regione, jį galima vadinti šiuo pavadinimu. Jei jis pagaminamas bet kurioje kitoje pasaulio dalyje – tuomet jį galima vadinti putojančiu vynu.
Šampano ištakos
Kai imama kalbėti apie bet kokio alkoholinio gėrimo ištakas, visuomet atsiranda labai daug skirtingų versijų, tačiau viena populiariausių, kuri skirta šampano atsiradimui, pasakoja apie vienuolį vardu Dom Perignon, kuris visai atsitiktinai vynui suteikė burbuliukus, t.y. padarė jį gazuotu. Tuomet šį drastiškai pakeistą gėrimą jis pristatė Prancūzijos aristokratams, kurį jie akimirksniu pamėgo. Būtent tai šampaną pavertė labai prabangiu aukštuomenės gėrimu. Kita šampano atsiradimo versija yra visiškai kitokia – joje pasakojama, kad putojantis vynas pirmą kartą pagamintas komerciniais tikslais Languedoc regione dar 1530.
Be to, ir anglai teigia prisidėję prie šio gėrimo atsiradimo. Ši istorija pasižymi pakankamai įdomiu posūkiu. Anuomet dideliais kiekiais prancūziškas vynas buvo transportuojamas į Didžiąją Britaniją. Didžiojoje dalyje vyno buvo šiek tiek brendžio ir cukraus, kuris padėdavo kelionių metu vynui išlikti tinkamos būklės. Tačiau cukrus buvo dedamas bet kuriuo atveju – vien todėl, kad britai mėgo saldų vyną. Tuo tarpu tuomečiuose šampano buteliuose buvo likę šiek tiek raugo. Jis kartu su cukrumi lėmė, kad fermentacijos metu buteliuose atsirasdavo anglies dioksidas. Tai suteikdavo gėrimui burbuliukus. Žinoma, versijų yra labai daug ir įvairių. Kaip jau buvo minėta, viena tikėčiausių ir populiariausių iki šiol išlieka pirmoji.
Kad ir kaip iš tikrųjų bebūtų, šampanas atsirado apytiksliai 1700 m. Tiesą sakant, nėra taip svarbu, kokia yra jo atsiradimo istorija – svarbiausia, kad šiandien kiekvienas šio gėrimo gurmanas gali mėgautis pačių įvairiausių skonių labai kokybišku ir išlaikytu šampanu.