Maisto gaminimas yra kiekvieno žmogaus kasdienybė. Kai kuriems tai yra būtinybė, bet kai kuriems tai – didžiausias malonumas. Nesvarbu ar mėgstate gaminti, ar ne, privalote žinoti saugaus elgesio virtuvėje taisykles. Saugus maisto gaminimas padės išvengti gaisro, nelaimingų atsitikimų ir saugoti buitinius prietaisus.
Vienas didžiausių gaisro pavojų kyla tuomet, kai žmonės pamiršta keptuvėje ar puode kaistantį aliejų. Per daug įkaitęs aliejus gali pats užsiliepsnoti. Taip pat, tokį aliejų galima lengvai uždegti įlašinus šiek tiek vandens. Kepimas ir gruzdinimas nėra tokie paprasti veiksmai, kaip gali pasirodyti ir pirmo žvilgsnio. Jei norite kepti šaldytus ar daug drėgmės turinčius produktus, reikia matuoti aliejaus temperatūrą, su tam skirtu specialiu termometru. Taip užtikrinsite, kad aliejus nebus per šaltas ar per karštas. Tai ne tik padės paruoši geros kokybės maistą, bet ir išvengti nelaimių. Tačiau aliejus nėra vienintelis pavojingas dalykas maisto gaminime.
Virimas ir troškinimas taip pat gali kelti didelį pavojų, jei pamiršite, kad palikote puodą ant viryklės. Kartais tai padarote netyčia, bet kartais galvojate, kad tikrai nieko nenutiks ir paliksite puodus be priežiūros. Tai nėra gerai, nes bet kada, dėl per didelio karščio ar per mažos oro cirkuliacijos, gali pradėti puodo turinys veržtis per kraštus. Tai ne tik sukels pavojų jūsų saugumui, bet ir sugadins viryklę. Po tokio aplaidumo ar, tiesiog, paprasto nežinojimo, kaip elgtis virtuvėje, viryklių remontas taps neišvengiamu, o kitiems daiktams taip pat iškils didelis pavojus, todėl gali prireikti, ne tik viryklės remonto, bet ir paslaugos „džiovyklių remontas Vilniuje“.
Ne ką mažiau pavojingas gali būti maisto kepimas orkaitėje ar šildymas mikrobangų krosnelėje. Netinkamas karščio ir laiko santykio parinkimas gali sukelti didelį gaisrą. Paprastas kukurūzų spraginimas mikrobangų krosnelėje gali kelti pavojų visai virtuvei ir jums. Tai lengvai užsiliepsnojantis maistas, kaip ir pamirštas pyragas ar višta orkaitėje. Per ilgas kepimas, drėgmės trūkumas ir didelis karštis, ne tik sudegins jūsų maistą taip, kad jo nebegalėsite valgyti, bet ir uždegs jį. Po tokio, atrodo, nedidelio gaisro, nebegalėsite naudotis buitine technika ir kartais, net ir pačia virtuve, dar ilgą laiką.
Svarbu nepamiršti, kad pavojai slypi net ir paprastuose, kasdieniuose dalykuose. Taip išvengsite nelaimių ir mėgausitės nuostabiu maistu.